Weer een paar dagen voorbij - Reisverslag uit Lilongwe, Malawi van Laurens Porschen - WaarBenJij.nu Weer een paar dagen voorbij - Reisverslag uit Lilongwe, Malawi van Laurens Porschen - WaarBenJij.nu

Weer een paar dagen voorbij

Door: Laurens Porschen

Blijf op de hoogte en volg Laurens

17 Mei 2007 | Malawi, Lilongwe

Dinsdag 15 mei 2007

Ik zit nu ’s avonds weer ff een berichtje te schrijven, al luisterend naar The Offspring (blijft geweldig). We zijn inmiddels bezig met de opdracht, uiteindelijk zullen wij een map vol informatie moeten aanleveren voor het volgende team, we zijn begonnen met de mapindeling, wat er allemaal in komt te staan, informatie opgezocht over de vorige teams, Robin heeft een cursus Chichewa (de lokale taal hier) erin gezet, verder nog wat informatie over ACEM, en dat soort dingen. Ik ga binnenkort even een interviewtje doen met Mr. Soko, die bijna alle vorige teams heeft geholpen, en die mij dus veel kan vertellen over waar al die projecten gerealiseerd zijn, en of ze nu nog in gebruik zijn; dat soort dingen moeten wij allemaal in kaart gaan brengen. Ook moeten we binnenkort even alle voorgaande teamleden gaan e-mailen met de vraag of ze zoveel mogelijk informatie naar ons toe willen sturen, zodat wij kunnen gaan uitpluizen hoe het daar nu mee staat, en dat komt dan allemaal in het systeem. Voorlopig kunnen we dus lekker vooruit, we moeten ook alle scholen nog langs om te kijken wat daar de ICT voorzieningen zijn.

Inmiddels voel ik me al redelijk op mijn gemak in Malawi; het valt echt op hoe snel alles went. Waar ik me de eerste keer op de souvenirsmart bijvoorbeeld nog heel opgelaten voelde omdat ik dacht dat iedereen alleen maar dingen wou verkopen, loop ik nu gewoon vrolijk doorheen. Je leert de mensen een beetje kennen, loopt een beetje rond, legt duidelijk uit dat je voorlopig even niks verkoopt, en dan is het gewoon allemaal relaxed. De meiden leggen ook steeds meer contact met de lokale bevolking, er is vandaag zelfs een jongen langsgekomen voor ze, omdat hij een vrucht voor ze zou halen; erg aardig. Nou heb ik zelf aan dat soort contacten wat minder behoefte, maar op zich loopt het redelijk lekker, de meesten zijn erg vriendelijk, en lachen erg snel. Vandaag bijvoorbeeld, we liepen eventjes over de markt in Likuni, en ik struikelde bijna over een steentje, ineens hoor ik 3 mannen achter me lachen, dus ik kijk al lachend achterom, en hun keken mij ook lachend aan, met de duim omhoog. Leuk, dat soort momentjes.

Er zijn trouwens eergisteren iets van 8 vrienden van Lotte hierheen gekomen, en die hebben hier 2 nachten geslapen. Was wel weer even gezellig, zo’n grote groep, leuke mensen, typische reizigers, beetje losjes en vrij en zo, ff de stad laten zien, beetje zitten kaarten. Inmiddels zijn ze weer weg en zijn we weer met z’n 6en, en aangezien we de 3 meiden van landbouw niet heel veel zien aangezien die meestal in de dorpjes zijn is het meestal ons 3en. Iets minder gezellig natuurlijk, maar je leert elkaar wel beter kennen zo.

Zo, heb weer even een leuk stukje geschreven, vanavond blijven we op de Parish, ik ga denk ff wat kaartjes schrijven (jaja, dat ik in deze tijd nog email zou schrijven, niet verwacht he?), nog ff kijken naar onze opzet voor de opdracht, en alvast even het interview met Mr. Soko morgen voorbereiden. Donderdag gaan we nog een keer naar Lilongwe, ik moet even emails versturen voor de opdracht, en ik moet daar iemand nog lerens schaken (de jongen die mij Bau heeft geleerd). Vrijdag naar Blantyre, een stadje in de buurt, en daarna zien we wel weer verder. Adios!
-----------------------------------------
Woensdag 16 mei 2007

Weer even een updatetje. Vanmiddag gesprek gehad met Mr. Soko, en dat verliep erg goed. Eerst moest ik even helpen met een probleem dat hij dacht dat hij had, maar dat was eenmalig omdat hij een keer per ongeluk de computers eerder aangezet had dan de server. Niets aan de hand dus. Daarna zijn we even ergens gaan zitten, en heb ik hem gevraagd of hij me meer kon vertellen over de teams die ik moest uitzoeken, de 1e landbouw en ICT teams. Ik heb van hem het Plan of Work gekregen van het eerste landbouw team, de interviews die ze geschreven hebben, aanbevelingen voor volgende teams, en een uitgavenoverzicht. Verder wat meer informatie over de kippenschuur, en nog wat dingetjes. Dit kan allemaal in het ICC; erg handig, vooral omdat volgende teams dit op kunnen pakken. Ook heeft hij me verteld wat het eerste ICT team hier gedaan heeft. Het blijkt dus dat 1 jongen een programma heeft geschreven over AIDS preventie, maar dat hij die niet bij de school heeft afgeleverd. Daar moet ik dus zelf even achterna. De andere jongen uit dat team is destijds begonnen met het inrichten van het klaslokaal die de laatste groep heeft afgemaakt.

Ik heb ook wat meer te horen gekregen over het ICT team van september. Die zijn begonnen aan een ander netwerk op de LBSS (Likuni Boys Secundary School), maar die is nooit afgemaakt. Dat zou een volgend team gaan doen, maar die zijn toen verder gegaan met het klaslokaal. Nog iets voor de toekomst dus. Ik heb een stapeltje documenten van Mr. Soko gekregen, en daarna heb ik even wat foto’s gemaakt van de ICT leraren, het ICT klaslokaal, en de kippenschuur waar we ook nog even heen zijn gelopen. Eenmaal terug op de Parish (waar ik verblijf) ben ik dit allemaal gaan verwerken in de voorlopige ICC map, wat ons uiteindelijke product gaat worden. Er staat al redelijk wat informatie in, 15 MB groot inmiddels, en ik denk dat het echt een uitkomst voor volgende teams gaat worden als dit eenmaal draait bij ACEM. Ik krijg ook al helemaal zin om alle projecten te gaan bekijken, erg benieuwd hoe dat nou precies allemaal gelopen is.

Vanmiddag tevens weer een 2 uur durende stroomuitval gehad, wat resulteerde in gezellig diner bij kaarslicht. De koks/ hulpjes Alfred en Magdalena denken echt aan alles, keurig kaarsen overal neerzetten als er weer eens een stroomuitval is…erg lief. Vanavond zal denk weer saai worden; op zich weet ik me altijd wel te vermaken, maar ik wil ’s avonds wel eens het dorp in gaan, maar dat willen de meiden vooralsnog nog niet. Dus denk vroeg richting bed, dan nog even wat anime kijken, en morgen de wekker zetten aangezien Flemmings van ACEM ons op komt halen om even langs een school te gaan, even rondkijken. Morgenmiddag gaan we weer naar de stad, ik moet even Internetten, alle voorgaande teams mailen en informatie ophalen, en uiteraard iedereen weer even op de hoogte te houden. Ik ben trouwens gisteren begonnen met het schrijven van kaarten, heb er 2 af, nog 10 te gaan, maar ik kijk er echt tegenop; ik haat schrijven, hehe. Maar goed, we improviseren wel wat. Dat was hem weer, morgen gooi ik weer een rijtje op Internet, adios!
-----------------------------------------
Donderdag 17 mei

Y'ello...ik zit nu weer in het Inet cafe, nog even een klein updatje voor ik alles weer online gooi. Vanochtend ben ik met Claire en Robin meegeweest langs een paar scholen waar Claire binnenkort de lessen wil volgen. Alle leraren zijn erg open en willen ons graag ontvangen, dus dat is mooi, met die opdacht kan ze voorlopig even vooruit. Ook met onze opdracht loopt het lekker, we hebben inmiddels contact met de voorgaande teams, en de informatie stroomt binnen. Deze moeten wij nu gaan archiveren en fatsoeneren, dus daar moeten we even wat tijd in steken, maar het is op zich wel relaxed werken zo.

Zometeen gaan we een safari boeken die volgens mij 4 dagen gaat duren, in South Luangwe, een safaripark in Zambia. We kijken er alle 3 echt gigantisch naar uit, we hebben al verrekijkers gehad van de voorgaande teams, en we hebben zo'n zin om eindelijk eens die beesten in het echt te mogen aanschouwen! Morgen gaan we naar Zomba, een dorpje bij Zomba Mountain, om die dan te gaan ''beklimmen'' tot het Zomba plateau. Daar dan denk overnachten en eten, misschien nog een dag blijven (Claire wil ook een school daar bezoeken), en daarna gaan we naar Blantyre, een drukke stad daar in de buurt. Daar is nog een school waar we langs moeten, en verder uiteraard de stad zelf een beetje bekijken, misschien nachtje slapen, en we verwachten ongeveer dinsdag terug te komen op de Parish, en daar dan ff een dagje uitrusten van de 6 uur durende reis in de minibus (zucht). Dan hebben we denk meer informatie van de vorige teams en kunnen we weer verder met de opdracht. Ik ga denk ff wat fotos online gooien, bye bye!

Groeten,
Laurens

• 17 Mei 2007 - 12:22

Flexxx:

Yoooo Gozaah,

goed om te lezen dat je het zo naar je zin heb man!!

Keep it Afrikaaaaaaaaaaa dude!

Laterzzz

• 17 Mei 2007 - 12:35

Laurens:

Heuj Alex :D Moet zeggen dat ik Cosmo wel mis, maar ach, die zoek ik nog wel een xtje op als ik weer terugben ;)

• 17 Mei 2007 - 18:55

Nadia:

Zo ranzige foto's heb jij daar brrrrrrrr... vooral die mega duizendpoot :/

• 17 Mei 2007 - 20:58

Eric-Jan:

Yo Laurens,

Grappig om te lezen, dat er nog wat gebeurt daar ;)

Mzzl,

EJ

• 18 Mei 2007 - 06:59

Vera:

hoi laurens leuk dat dagboek en we zijn blij dat je het naar je zin heb
    foto,s zijn erg leuk mooie kamer voor jou aleen .
    gister lekker met je ouders en kees gegeten was als altijd erg leuk.
    natuurlijk ook over jou gesproken kan je moeder geen genoeg van krijgen.
    wat leuk die safari moet je altijd doen nu ben je er en moet je alles doen wat kan
    nu stop ik krijg lamme vinger
    nou laurens veel plezier en nog wat die meiden kan jij wel aan.
    tot gauw dikke kus van ons allemaal.

• 18 Mei 2007 - 08:27

Mees:

hoi lau,
    ik ben al spierballen aan het kweeken
    grapige fotos groetjes mees

• 18 Mei 2007 - 12:30

De Heemskerken:

Hoi Lau,

We hebben je berichtjes gelezen en je komt gelukkig heel positief over. Leuke foto"s met typische Laurens tekst eronder! Veel plezier in South Luangwe!

groetjes, Wim,Ellen,Bas, Erik en een kus van Suus

ik blijf het volgens

gtrzzz

• 20 Mei 2007 - 18:50

Laurens:

Die duizendpoot was vet! Alleen de ICTers hebben hem daarna doodgemaakt, wel zonde...

Trouwens gisteren apen in het wild gezien :D echt gruwelijk, maar schrijf er overmorgen wel ff een goed verhaal omheen

vera, heeft mn moeke nou al gehuild of niet? duurt wel erg lang namelijk...

mees; wacht maar tot ik terug ben

heemskerkjes; bedankt! het is ook gewoon geweldig hier dus ik kan ook alleen maar positief overkomen :)

toet; alsof dat beest nog enige emoties kent, agressieve kutkat :P maar ik mis dr wel!

• 21 Mei 2007 - 11:21

A&A:

Hoi Lau, ben nu weer een beetje op dus kan nu weer achter de computer. Arend heeft alle berichtjes uitgeprint, ge-wel-dig wat kan jij leuk schrijven. Ik waan me helemaal in Afrika! Succes met alles!
    Arend en je vader hebben zaterdag een zonnescherm met automaat (ja-ja) opgehangen terwijl je moeder aan het feesten was! Rowena heeft de smart van tante Geer een weekje en toert er op los. Ze brengt me overal, wel een gaaf wagentje hoor, je zet hem overal zo tussen! Lau we kijken uit naar je volgende bericht.
    P.S. hangt je vlag al?

• 21 Mei 2007 - 11:23

A&A:

Hoi Lau, ik las net over die apen, kijk maar uit want in Blijdorp is een aap over een vijver van 4 meter gesprongen en heeft daar een bezoekster gebeten en haar hand verbrijzeld.... dus loop maar een stukkie om als je ze in het wild tegenkomt....

• 21 Mei 2007 - 13:34

Pa:

Je moedertje heeft nog steeds niet gehuild, valt mij ook een beetje tegen. Ze is helemaal in de ban van haar sollicitatie gesprekken wat er goed uit ziet. Als het een beetje meezit heeft ze binnen een maand weer een baan bij het silberne kreuz zoals je opa altijd zegt. Voor de rest weinig nieuws het word hier eind van de week prachtig weer.
    Groeten van heel veel mensen.

• 21 Mei 2007 - 21:11

Vera:

krijg dat mens niet aan het huilen
    maar er komt een dag!
    en ja hoor mitchel geniet van eenig kind zijn .
    weet prezies hoe die haar kan inpakken.
    wist jij al natuurlijk.
    en wat die beesten betreft krystle komt niet langs.
    nou weer dat vingertje he.
    kus van de driegergjes
Laurens

Een tijdje geleden het reisvirus te pakken gekregen tijdens een stage in Afrika, en zo nu en dan reisjes aan het maken...als voorbereiding op die mooie wereldreis ooit natuurlijk!