That's all folks!
Door: Laurens Porschen
Blijf op de hoogte en volg Laurens
29 Juni 2011 | Nederland, Oegstgeest
23 juni: 'S avonds heb ik met Jorn afgesproken op Gili T, met wie ik in Bali een aantal dagen heb rondgehangen. Hij was naar Lombok geweest en had daar de Mt. Rinjani beklommen, en had daar een Engelse gast genaamd Kevin ontmoet met wie hij nu aan het reizen was. 'S avonds hebben we met z'n 3en een beetje bijgepraat over waar we allemaal geweest zijn, en wat we allemaal gezien hadden. Het was alleen een wat rustige avond op Gili T, dus echt heel spannend werd het allemaal niet.
24 juni: Heerlijk uitgeslapen, en rond een uurtje of 1 maar eens gaan kijken of ik Jorn ergens kon vinden. Kevin was deze dag aan het duiken, maar ik kwam hem tegen tijdens zijn pauze en we zijn even gaan lunchen. Later kwam Jorn ook aanschuiven, en toen Kevin weer ging duiken besloten Jorn en ik maar een rondje rond het eiland te gaan lopen. Het eiland Gili T is relatief klein en volgens de Lonely Planet zou je er binnen 1.5 uur volledig omheen kunnen lopen, dus dat klonk wel als een mooi plannetje. We zijn gewoon in een willekeurige richting vertrokken, en nadat we eenmaal de ''main strip'' van Gili T verlaten hadden werd het al vrij snel erg rustig aan het eiland. Op het eiland zitten vrijwel alle hostels, bars en restaurants op de zo'n 250m lange main strip aan de oostkust van het eiland, maar zodra je deze verlaat merk je eigenlijk hoe rustig en klein het eiland wel niet is. Hierbuiten zaten zo hier en daar nog wat mooie resorts, ver van de actie en drukte, en volgens de barman die daar werkte kwamen hier dan ook eigenlijk alleen maar honeymooners heen; pas-getrouwden die zich even heerlijk wilden terugtrekken op een mooi en kalm eilandje. Volgens mij is Gili T hier inderdaad perfect geschikt voor. Na even een drinkpauze te hebben gehad bij een van deze resorts zijn we weer verder gaan lopen, door de zanderige en hobbelige achterweggetjes van het kleine eilandje. Uiteindelijk hebben we inderdaad rond het hele eiland gelopen in zo'n 2 uur, en hoewel er niet veel bijzonders te zien was was het wel een leuk wandelingetje.
'S avonds hadden we weer eens trek in een goed dinner, en we hebben een leuk plekje aan het strand uitgezocht waar ze een visBBQ hadden. We zijn met z'n 3en hier gaan eten, en de heerlijk verse tonijn en gamba's waren weer welkom na weer een aantal dagen van zowat alleen maar rijst en kip. Na het dinner zijn we naar onze vaste begin-bar gegaan; de Sama-Sama, de beste reggeabar van heel Indonesie, met echt een goede liveband die een goede combinatie van westerse pop en reggea speelt, en happy hour t/m 9 uur waarbinnen de San Miguel voor een goede prijs te krijgen is (en Carlsberg; flashback naar Malawi!). Na even rustig aan ingedronken te hebben was het partytime, want vrijdag is de avond waarop de Rudy's bar all-out gaat en zijn vaste vrijdagavondfeest houdt. Rudy's een wat wildere, bijna psychedelische bar, bekend om zijn drankjes en menu's met een specifiek soort paddestoel er in. Op vrijdagavond zetten ze er echter een tent bij met een DJ erin, dansvloer erbij, en uiteraard een goede speakerinstallatie, en is het eigenlijk de hele avond dansen geblazen daar. De muziek was hier en daar wat kut maar nog wel leuk gevarieerd, en door de relaxte sfeer die er hing is het ook nog best een leuk avondje uit geworden met z'n 3en.
25 juni: M'n laatste echte dag in Indonesie alweer, en om de reis af te sluiten hadden Jorn en ik afgesproken om nog een laatste keer te gaan duiken, aangezien het waarschijnlijk wel weer even ging duren voor we deze optie hadden. Tot nu toe had ik alleen gedoken als onderdeel van cursussen, waarbij er goed op je gelet wordt of je alle theorie wel beheerst, en waarbij je zo nu en dan oefeningen onder water moet doen om te laten zien dat je alles ook nog kunt toepassen. We gingen nu echter voor de eerste keer gewoon een fun-dive doen; gewoon een relaxte duik met een divemaster erbij op een mooie duikplek, waar je naar alle hartelust kunt rondzwemmen en kunt onderzoeken zonder je zorgen te hoeven maken over of je alles wel helemaal goed doet. Vergelijk het maar met je eerste keer autorijden nadat je eindelijk je rijbewijs hebt gehaald. De duikstek was ook nog eens heel mooi; niet eens veel grote vissen, maar het leek een soort onderwater grand-canyon, met allerlei spleten, hoogteverschillen en kleine tussenpaadjes om tussendoor te zwemmen. Overal was koraal, en overal waren wel kleine scholen visjes rond aan het zwemmen, en het was dan ook erg leuk om daar gewoon een beetje rond te duiken en op eigen houtje alle kleine spleetjes en spelonkjes te ontdekken. Op het einde zagen we ook nog eens een schildpad welke rustig aan onze kant op kwam zwemmen om wat koraal op te peuzelen, en aangezien deze totaal geen moeite met ons had hebben we rustig aan gekeken terwijl hij zijn ding daar deed, erg leuk om te zien. Hierna was het echter alweer tijd om de duik te beeindigen, en gingen we terug naar de oppervlakte. 'S middags zijn we allebei weer op huis aan gegaan om even te douchen en rustig aan te doen, en 's avonds hebben we weer afgesproken om samen wat te gaan eten. We zijn met z'n 3en weer voor nop gaan eten bij het lokale etensmarktje, en zijn daarna nog een aantal potjes wezen kaarten bij Sama-Sama. We moesten echter alle 3 vroeg op de volgende dag om de lange reis naar Kuta op Bali te maken, dus echt laat hebben we het niet gemaakt.
26 juni: Eerst rustig aan ontbeten en daarna naar de ''haven'' op Gili T gegaan om aan de reis richting Kuta te beginnen. Bij de haven nog even gesproken met Jorn en Kevin welke ook naar Kuta gingen, alleen met een andere tourorganisator waardoor we niet samen zouden gaan. We hadden afgesproken om vanavond in Kuta nog 1 laatste avond te gaan stappen ter afsluiting, en nadat alles geregeld was vertrokken de boten en gingen we onze eigen kanten op. Het eerste bootje nam ons mee terub naar Lombok, ten oosten van Gili T, en daarna moesten we een bus pakken naar het zuiden van Lombok. Deze dropte ons bij de haven daar, vanaf waar we de grote ferry op moestte welke ons mee zou nemen naar Bali. In de haven raakte ik aan de praat met 2 Nederlandse meiden, Yas(min) en As(trid), wie eerst in Australie hadden gewerkt/gereisd en nu nog een beetje van Azie aan het ontdekken waren. We hebben samen wat gelunched in de haven, en later op de boot nog een aantal potjes gekaart samen met Sam, een jongen die zij eerder ontmoet hadden en wie nu toevallig ook weer op dezelfde boot was. Ook Jorn kwam nog even langs, en hoewel de boottocht vrij lang was werd het nog best een gezellig ritje. Eenmaal aangekomen op Bali gingen Sam en Jorn weer met een ander bedrijf mee, en pakten de meiden en ik de Perama bus. Zij werden eerst gedropt in Ubud, en ik zou verder gaan richting Kuta. Maarten en ik hadden afgesproken op het busstation van Ubud aangezien we van daar allebei dezelfde bus moesten pakken, maar aangezien mijn bus te laat was was hij al weg, tezamen met alle anderen die naar Kuta moesten, en moest onze buschauffeur speciaal voor mij nog de rit naar Kuta maken. Ik had hem gevraagd om me af te zetten bij de luchthaven van Denpasar aangezien ik voor de 27e nog een ticket van Denpasar (Bali) naar Jakarta (Java) moest regelen; een ticket die ik eigenlijk al eerder had geregeld maar welke door gedoe met PayPal uiteindelijk gecancelled was. Op het vliegveld ben ik heel goed geholpen door een Indo die eindelijk eens niet uit was op geld, en nadat m'n ticket veilig was gesteld ben ik gegaan naar Kuta om een kamer te gaan zoeken. Ik had 's avonds afgesproken met Maarten, Jorn, Kevin en Sam bij de Skygarden bar, maar omdat de bus later was dan geplanned en ook mijn bezoekje aan het vliegveld langer duurde dan geplanned was het al vrij laat, en leek ik het niet meer te gaan halen. Toen ik ook nog eens lang moest zoeken naar een kamer bleek dat ik het niet meer ging redden, wat eigenlijk wel een jammere anti-climax was na de afgelopen gezellige dagen. Ik had wel een goed hotel voor de veranderingen, met air-co, heerlijke bedden en een warme douche, dus ik heb lekker gerelaxed 's avonds, en op tijd naar bed gegaan om uitgerust te zijn voor de lange reis morgen.
27 juni: De dag van vertek, aww! Een taxi gepakt naar het vliegveld van Denpasar, en daar het vliegtuig gepakt richting Jakarta, waar ik nog een aantal uren moest wachten op mijn volgende vlucht naar Kuala Lumpur in Maleisie. Eerst een beetje rondgehangen en gegeten, en later in de rij voor het inchecken gebeurde er datgene waar je zoveel verhalen over hoort; een dametje in de rij vroeg mij of ik een koffer van haar kon overnemen aangezien zij teveel bij zich had, en uiteraard had ze volgens haar geen illegale spullen in haar volledig ingesealde koffer zitten (waar ik dus ook niet eventjes in kon kijken). Ik voelde me gelijk extreem ongemakkelijk, en na even denken wat ook alweer de risico's waren van deze situatie gezegd dat ik haar niet wilde helpen, en haar verder genegeerd terwijl ik op mijn beurt zat te wachten. Ik had er eigenlijk wat meer van moeten zeggen, of misschien beveiliging moeten inlichtten oid, maar ik voelde me op dat moment zo ongemakkelijk dat ik het eigenlijk gewoon volledig wilde negeren, dus ik heb er verder niks mee gedaan. Na eenmaal ingechecked te hebben kon ik verder door naar de douane, waar gelijk de volgende ongemakkelijke situatie zich voordeed; ik had een 30-dagen visa, en was 31 dagen in Indonesie geweest. Na een wat stevige overhoring en plain public over hoe ik die fout heb kunnen maken moest ik de medewerker volgen naar een kantoortje, waar mij verteld werd dat ik een boete van 200.000 rupee moest betalen om door te kunnen. De hele situatie voelde meer aan als omkoperij dan om een formele boete, maar aangezien ik toch echt weg moest vandaag heb ik maar het geld gepinned en de mensen betaald. Daarna was ik eindelijk van al het gedoe af, en na nog wat relaxed rondgelopen te hebben op het vliegveld van Jakarta was het tijd om de eerste vlucht te pakken. Naast mij zat een zeer goed Engels pratende Indo welke een jaartje in Maleisie ging werken, en welke nog een paar leuke plekjes had aangeraden voor als ik nog eens zou gaan reizen. Op Kuala Lumpur wilden we allebei nog proberen een iPad 2 te scoren, maar helaas bleken deze volledig uitverkocht te zijn, en overrichter zake hebben we afscheid genomen en ging ik terug naar de gate voor de lange vlucht terug naar Amsterdam. Deze keer zat ik naast een niet zo goed Engels pratend Indonesisch vrouwtje, en de vlucht bestond dan ook vooral uit films kijken (The King's Speech en The Fighter) en muziek luisteren...en proberen te slapen wat uiteindelijk niet gelukt is.
...en dat was het dan eigenlijk wel weer! Ik vond het leuk om weer zoveel reacties te zien, en het typen van de berichten heb ik telkens met plezier gedaan. Het is ook echt weer een geweldige maand geweest; zoveel natuurschoon gezien, activiteiten ondernomen en mensen ontmoet, en alles ging lekker. Voorlopig moet ik echter weer wat vrije dagen el geld opsparen, dus voorlopig even geen reisjes meer, maar als er een volgende komt dan komt er uiteraard ook weer een nieuw blog. Hopenlijk tot dan!
30 Juni 2011 - 20:00
Moedertje:
Ha sgat! Good to see you, t was een bijzonder leuke avond in t polanen theater, de laatste dag van je vakantie, en dan met jetlag een improvisatieshow.... Respect!!!! Zal een bakblik voor je kopen geniet nog vd laatste vrije dagen en sterkte volgende week ! -
01 Juli 2011 - 13:41
Laurens Porschen:
Dank moeders! :) (ben benieuwd naar de cake) -
02 Juli 2011 - 08:08
Pa:
Ben ook al jaren benieuwd naar de cake -
03 Juli 2011 - 12:42
Maarten:
Op naar je volgende reis! Toch jammer dat je Sky Garden niet gered hebt, was een mooie avond!
(Die cake lijkt me ook wel wat)